‘Er is veel veranderd, maar we zijn er nog niet’

Heemstede – Vijf jaar geleden begonnen ze met een handvol betrokken inwoners, nu is de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede (WTH) uitgegroeid tot een gewaardeerde gesprekspartner van de gemeente én een drijvende kracht achter tal van verbeteringen in het dorp. “We zijn geen klaaggroep, we zijn een werkgroep”, zegt voorzitter Dominieke Bos, die zelf blind is en zich al jaren onvermoeibaar inzet voor een toegankelijk Heemstede.

De werkzaamheden van de WTH zijn breed en divers. Van het participeren bij nieuwe bouwplannen tot het testen van websites op digitale toegankelijkheid. “We beoordelen ook fysieke locaties”, legt Dominieke uit. “Is de ingang drempelvrij en de omgeving obstakelvrij? Zijn er duidelijke contrasten voor slechtzienden? Is er een vrij te gebruiken toilet?”

Een mooi voorbeeld is het raadhuis van Heemstede. “Daar praten we mee over de herinrichting van de hal en de burgerzaal. Maar ook komt er een toegankelijk aanmeldsysteem en krijgen de baliemedewerkers terugkerend een workshop ‘klantvriendelijkheid’ van ons.” 

Dominieke vervolgt: “We geven ook voorlichting, organiseren bewustwordingsactiviteiten zoals de ‘Obstakelrun’, we zijn zichtbaar op de markt en we houden maandelijks een inloopspreekuur in Plein1.” 

Pauline van Zanten is lid vanaf het eerste uur. Zij heeft MS en maakt gebruik van diverse hulpmiddelen. Pauline zag de werkgroep groeien van een kleine groep idealisten naar een serieuze gesprekspartner. “Dat was eerder niet vanzelfsprekend”, laat Pauline weten.

Toch is er ook nog genoeg werk te doen, vindt Dominieke. “De digitale wereld verandert, we hebben te maken met vergrijzing. De komende jaren wil de werkgroep zich ook richten op jongeren. We hopen dat we bij hen meer bewustwording kunnen creëren. Dit doen we door ons aan te bieden als maatschappelijke stage en we geven voorlichting op scholen.” 

Als je Dominieke vraagt waar ze het meest trots op is, hoeft ze niet lang na te denken: “Op de samenwerking. Dat we in vijf jaar tijd een beweging zijn geworden die niet alleen wijst op wat misgaat, maar vooral bouwt aan wat beter kan. En dat doen we samen met de gemeente, inwoners en ondernemers.”

Zij besluit: “Het verschil zit niet alleen in stoepen en deuren, maar in bewustwording en mentaliteit. En daar begint echte toegankelijkheid.”

Betrokkenen van de Werkgroep en de wethouder. Foto: aangeleverd.