Heemstede – Het is op 4 mei een kleine herdenking, maar niet minder belangrijk het verhaal te horen, te kennen en te blijven vertellen. Havenstraat 17, de woning van Ko Tol (zijn ouders woonden voor hem op dit adres), bevat een bijzonder monument aan de zijgevel in de Jacob van Campenstraat. De buurt is op de hoogte gesteld van de herdenking deze dag, maar de opkomst valt toch een beetje tegen. Toch is het belangrijk dat er herdacht wordt. Eén van de buurtkinderen had al eens eerder gevraagd aan zijn ouders wat de betekenis was van het monument. Samen met zijn ouders is hij nu ook aanwezig.
Kranslegging
Jaarlijks, voorafgaand aan de dodenherdenking op de Vrijheidsdreef wordt er ook een moment stilgestaan op de Jacob van Campenstraat. 80 Jaar na de bevrijding werd er dit keer vroeg op de dag meer aandacht geschonken om stil te staan. Burgemeester Falgun Binnendijk hing een bloemstuk onder het monument en memoreerde dat een oorlog niet kan zonder helden, waarvan er ook vele waren in Heemstede, waaronder Marinus Vaumont. Zij stelden hun leven in de waagschaal boven hun eigen belang. De verhalen van toen zij de lessen voor nu. Ko Tol vertelde dat er één jaar geen kranslegging was, maar er hing wel een bloemetje in de heg, wat voor hem de reden was om nogmaals bij de gemeente het belang aan te geven om stil te blijven staan bij het monument.
Het trieste verhaal
Ellen Kerkvliet van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek vertelt de aanwezigen van de betekenis van het monument. Er wordt gewezen op de op straat geschilderde voetstappen van het voormalige politiebureau op de Raadhuisstraat via de Havenstraat naar de Jacob van Campenstraat. Op deze plek is de verzetsman Marinus Vaumont op 25 juli 1944 doodgeschoten, notabene door een Nederlandse politieagent.
Marinus Vaumont pleegde tijdens de bezetting op allerlei terreinen verzet. Hij hielp zeemansvrouwen en hij was de plaatselijke leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) en de Knokploeg (KP). Op 25 juli 1944 organiseerde Marinus een overval op het politiebureau in Heemstede om vijf jongemannen te bevrijden. Toen hij bij die overval ging kijken werd hij als medeplichtige aangehouden. Hij sloeg op de vlucht, maar werd op de hoek van de Havenstraat en de Jacob van Campenstraat neergeschoten. Het monument herinnert aan deze gebeurtenis. Marinus werd 48 jaar. Het monument is onthuld op 25 juli 1945 door burgemeester Van Doorn. Het is goed stil te blijven staan bij deze oorlogsverhalen.
Tekst en foto: Harry Opheikens
Foto-onderschrift: Burgemeester Binnendijk bij het monument.