Tekst en foto’s: Joke van der Zee
Luxemburg – Je zult je hart verpand hebben aan Luxemburg. Dat moet zeker zijn gebeurd bij het (Nederlandse) tweetal dat een camping bestiert in de Luxemburgse Ardennen, in het noordelijk gelegen kanton Wiltz. Het is een van meerdere (meest kleinschalige) campings langs de rivier de Sûre. Het is er adembenemend rustig, zelfs in het hoogseizoen. Natuurlijk: er zijn gezinnen die vakantie vieren maar grote disco’s en megazwemparadijzen vind je niet als je kampeert ‘bij de boer’, zoals dat wordt genoemd. Wie van de natuur houdt, graag tussen de bergen bivakkeert en op zijn tijd rond wil kuieren in cultuurhistorische stadjes én wil proeven van een gecombineerde Frans/Duitse keuken, moet eens in Luxemburg gaan kijken. Vanuit Nederland zit je er binnen een dagdeel. Pas wel op: je bent gauw verknocht aan het groothertogdom dat na Malta het kleinste land van de EU is. Met slechts een half miljoen inwoners en veel groen is het voor rustzoekers een goede optie. Uitzondering vormen de bekende steden als Vianden, Clerveaux en Diekirch, waar aardig wat toeristen komen, onder meer voor de schitterende kastelen die er te bezoeken zijn. En natuurlijk lokt de hoofdstad, Luxemburg, ook aan. Wie echter het liefst van de grote stad wegblijft kan een hotel of camping zoeken in het noordwesten deel van het land. Vergeet je zwemspullen niet in te pakken; de rivier de Sûre stroomt ten westen van het beeldschone dorp Esch-sur-Sûre in het Lac de la Haute Sûre, een stuwmeer dat breed is en waar diverse manieren van watersport worden beoefend. Het water is heerlijk! Het uitzicht ook: een hoge brug overspant het meer. Er gaat een autoweg over maar je kunt aan de zijkant ook lopen. Vergeet niet je camera in de aanslag te houden.
(Bron: o.a. Wikipedia). Foto boven: Rivier de Sûre.


Invloeden
De wandelaar komt sowieso aan zijn trekken, er zijn routes genoeg. Je bent het liefst actief bezig in Luxemburg, al was het alleen al voor de heerlijke spijzen die het land te bieden heeft. Juist vanwege de ligging tussen België, Frankrijk en Duitsland kun je gerechten verwachten die het beste van de drie landen combineert. Vlees en vis van het land en uit een van de rivieren zijn aanbevelingswaardig. Ook bier en wijn komen van dichtbij. Luxemburg kent ook Italiaanse, Portugese en Nederlandse invloeden. De geschiedenis was roerig. In 963 werd voor het eerst over het graafschap Luxemburg gesproken toen graaf Siegfried van de Ardennengouw de burcht Lucilinburhuc in handen kreeg en de grondslag legde voor het adellijke geslacht Luxemburg. In de eeuwen die volgden breidde het graafschap zich nu en dan uit, het bleek van goede strategische ligging. In de 14e eeuw werd het graafschap een hertogdom. Diverse malen in de historie werd het land overgeleverd aan nieuwe ‘landeigenaren’, waaronder ook Nederland.
Vandaag de dag is Luxemburg een groothertogdom waar de jongste aanwinst Karel van Luxemburg is (geboren in 2020). Groothertog Henri is overigens het staatshoofd, maar het land heeft een democratisch gekozen regering en Xavier Bettel is de premier.
Burchten en kastelen
Luxemburg is op veel plaatsen rijk aan bergtoppen; een uitgelezen landschap om vijanden van verre te zien naderen. Er zijn dan ook tientallen kastelen en burchten (soms tot ruïnes vervallen) die het bekijken waard zijn. Maar ze allemaal zien…? Dat kan in Clerveaux, waar in het prachtige kasteel van Clerveaux een blijvende tentoonstelling is ingericht van maquettes van alle kastelen. Een echte aanrader. Als je meer cultuur en historie tot je wilt nemen kun je bij elk hotel of camping een keur aan folders vinden die je de weg wijzen. Of werp je liever je hengel uit in de rivier bij een boerencamping waar je ’s avonds bij het kampvuur meertalig wilt keuvelen met de boer en zijn vrouw? In Luxemburg verstaat men niet alleen meerdere talen, maar ook de kunst van het genieten.
Foto boven: Rivier de Sûre.




