Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Ken uw tuin: uw eigen kruidentuin (deel 3)

Door Redactie De Heemsteder | 29 maart 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker

Heemstede –  In deze rubriek belichten we kruiden voor in uw kruidentuin. Krijgt u er al zin in om een kruidentuin in te richten? Deze week deel 3 waar koriander, peterselie en wasabi de revue passeren.

Koriander
Je hebt er wat mee of totaal niet: koriander (Coriandrum sativum). Waar de een koriander bejubelt om de aromatische en verfijnde smaak, ervaren anderen een zeepsmaak bij dit kruid. Hoe dit komt, blijft vooralsnog een mysterie. Waarschijnlijk heeft dit toch met het verschil van de smaakpapillen per persoon te maken. Koriander is al eeuwenlang bekend. Voeg koriander toe aan gevogeltegerechten of aan sommige vis- en schaaldiergerechten. In Portugal wordt koriander geserveerd als garnering bij gekookte of gegrilde octopus. De Mexicaanse keuken kent zelfs koriandersoep, dit recept stond ooit in de Heemsteder van 11 december 2019. De Aziatische keuken, met name de Thaise, maakt ook gretig gebruik van koriander. Blaadjes koriander toevoegen aan salades of dressings geven net even die verfijnde twist en smaaksensatie. Naast culinaire toepassingen, wordt het kruid voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt. Koriander stimuleert de eetlust en spijsvertering. Bij kinderen helpt het tegen diarree. Uitwendig kunnen de gekneusde zaden gebruikt worden in een kompres, ter verlichting van pijnlijke spieren en reumatische symptomen.

Peterselie
Een als vanouds bekend kruid en populaire smaakmaker: peterselie (Petroselinum crispum). Amsterdammers spreken het woord nog weleens uit als ‘pieterselie’. Peterselie werd in de oudheid al gebruikt en reeds genoemd in een Grieks kruidenboek uit de 3de eeuw voor Christus. In het oude Rome werd peterselie veel gebruikt bij ceremonies en het koken. Je hebt krulpeterselie en blad- (platte) peterselie. Krulpeterselie leent zich goed voor garneringen, terwijl de bladpeterselie wat rijker en voller van smaak is en zich goed leent als culinaire smaakmaker in gerechten. Peterselie kan gebruikt worden als alternatief voor koriander (voor degenen die een zeepsmaak ervaren). Het smaakt uitstekend in vis- kaas- en eiergerechten en kan toegevoegd worden in dressings en vinaigrettes. De Napolitaanse lasagne (zie recept in de Heemsteder van 26 februari 2020) heeft een vulling van ricotta, peterselie, ei en Parmezaanse kaas. Peterselie meebakken in en gerecht geeft smaak aan het gerecht. Geneeskrachtige eigenschappen heeft peterselie ook. Het helpt tegen een blaasontsteking en bevordert de afscheiding van urine. Peterselie nuttigen na knoflook, neutraliseert de reuk. Het verlicht de menstruatiepijn. Let op: peterselie niet te gebruiken bij een zwangerschap!

Wasabi
Wasabi (Wasabia japonica) is niet echt een kruid, maar zoals de Latijnse naam al doet vermoeden een specerij die gewonnen wordt uit de geraspte wortelstam van de Japanse wasabiplant of boom. Tegenwoordig wordt de plant ook in Nederland gekweekt en geteeld. Na 18 maanden is de stam groot genoeg om te oogsten. De plant is niet geheel winterhard en verlangt luchtvochtigheid. Wasabi staat bekend om zijn zoetromige en extreem scherpe smaak, waarvan de substantie wordt geserveerd bij sushigerechten. De groene wasabi-substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de plant. De wortels worden verwerkt tot een pasta of gevriesdroogd poeder. De meeste ‘wasabi’ die verkocht wordt, is echter niet gemaakt van de plant Wasabia japonica, maar een imitatie, gemaakt van groengekleurde radijs of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen. Ook in Japan wordt vaak imitatiewasabi gebruikt. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt echte wasabi in de sushi verwerkt. Het blad, de bloem en de bladstengels zijn eveneens eetbaar.

Foto boven: Wasabi (Wasabia japonica). (Foto’s: Bart Jonker.)

Koriander (Coriandrum sativum).
Peterselie (Petroselinum crispum).

Andere berichten

Groei, bloei en zon op Moestuinmarkt Kom In Mijn Tuin→

Veel belangstelling voor (moes)tuinmarkt op Kom In Mijn Tuin→

Ken en werk met uw verse producten achter het fornuis: Coquilles met vijgen/gembercoulis→

Ken uw tuin: het roodborstje is een fanatieke territoriumverdediger→


Recent nieuws

  • ‘Blije koppies, zingende groepjes, enthousiaste ouders’
  • Basisschool de Evenaar winnaar van Erfgoedprijs
  • Vertrouwen in elkaar weer bezegeld tussen Biz en gemeente
  • Krachtige remblokken voor dynamische handling
  • Online winkelen: producten veilig versturen
  • Fiets&Festival, tocht van Leiden naar Bloemendaal
  • Bloemenweidefietstocht in Heemstede en Hoofddorp
  • Brons voor Naomi van HBC Gymnastics
  • Burgemeester bezoekt 60-jarig bruidspaar Van Wersch–Knepflé
  • Nieuwe opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend
  • In de voetsporen van Jac. P. Thijsse 
  • Lenterace Het Spaarne weer puik geregeld
  • College: “Asielopvang op Binnenweg 160 en Sein-terrein”
  • BVC Bloemendaal kampioen na 3-1 zege op Alliance
  • Met de FOLLY mensen met elkaar verbinden
  • Radio Oldenhove met Haarlem105 én ‘special guest’
  • Aandacht voor kwetsbaarheid landgoederen in duinen                                                 
  • Aanleg botenhelling Kohnstammlaan ‘afgeschoten’
  • Programma Kunstkring 2025-2026 met belangstelling ontvangen
  • Gratis kaarten voor voorstelling Bas Ragas in Caprera
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}