Werk van Jaap de Carpentier in de Zocherlounge

Jaap de Carpentier (Koog aan de Zaan, 1921-1996 Bergen-NH) verhuisde kort na de oorlog naar het Noord-Hollandse Bergen waar hij zich vestigde aan de Lijtweg. De kunstenaar wordt gezien als autodidact. Zijn werk bestaat voornamelijk uit keramiek, gouaches en schilderijen. Momenteel wordt werk van Jaap geëxposeerd in de Zocherlounge, Zocherlaan 1 te Bloemendaal. Dit is het kerkje behorend bij het voormalige provinciaals ziekenhuis. De tentoonstelling is hier zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bekijken tot 16 juli. (of op afspraak). Op 1 juli is de ruimte gesloten.

Eind jaren ’60 kocht ‘Carp’ een daglonershuisje op het eiland De Woude in het Alkmaardermeer. Daar zag hij in de verte de Zaanse horizon: de schoorstenen van fabrieken die hij als verticale elementen verwerkte in zijn landschappen. Hij beleefde er strenge winters toen het eiland werd omgeven door drijvende ijsschotsen die hij dankbaar gebruikte op vele schilderijen. De natuur was een centraal thema in zijn werk: de polder en het water, het strand, de duinen, de wolken en het licht. Ook dierfiguren zoals vogels zien we op veel van zijn werken terug. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de clowns die hij schilderde. Van kleine portretten tot grote doeken met titels als: ‘Mislukte act I of Mislukte act II’. Vrolijk waren deze geen van allen want de werken lijken eerder de tragiek van het bestaan te illustreren. Dat ervoer hij ook als deel van het leven.

De schilder richtte in 1967 samen met Kees den Tex, Dirk Trap en Frans Meijers de ‘Groep Bergen’ op. Een lokaal initiatief van vakbroeders dat veelvuldig gezamenlijk exposeerden. Die exposities beperkten zich niet tot de landsgrenzen want in 1971 volgden er tentoonstellingen in Canada en de Verenigde Staten. In 1974 organiseerde het Singer museum in Laren een grote tentoonstelling. Ook volgden er groepstentoonstellingen in Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Kopenhagen. Carp exposeerde ook alleen, vaak waren zijn werken te zien in het KCB in Bergen en in diverse galeries in het land.

In de jaren ’70 verkocht Carp zijn daglonershuisje en liet hij achter zijn huis in Bergen een ruim en licht atelier bouwen. Er brak een nieuwe periode aan waarin de schilder zichzelf hervond.

Na zijn overlijden in 1996 organiseerde de Gemeente Bergen een grote overzichtstentoonstelling in het vroegere gemeentehuis.

Het werk van Jaap de Carpentier bevindt zicht onder meer in de het Stedelijk Museum in Alkmaar, Museum Kranenburgh in Bergen NH, het Singer Museum in Laren en het Museum Van Bommel Van Dam in Venlo.

Samen met de Carpentier exposeert Ingrid Tames haar beelden en objecten.  In 2008 voltooide zij een opleiding Kunstzinnige Therapie waarna zij naar Engeland vertrok om haar kwaliteiten verder uit te diepen. In die tijd werkte ze veel met albast en marmer waarin veel organische vormen werden geschapen en beelden waarin veel uithollingen en kuilen zitten. Vervolgens heeft zij beelden gemaakt met veel meer volume en massa waarbij ze zichzelf zeer kwetsbaar opstelt. Zij werd zichtbaar in het materiaal. In de laatste periode werkt ze ook veel met hout en staal. Een nieuwe fase waarin ze naar de toekomst kijkt, werkend vanuit haar ideeën en gedachten en de onmogelijkheid van de materialen en technieken. Intuïtief gaat zij het gesprek aan met het materiaal. Beelden van haar kenmerken zich door schoonheid en eenvoud, sereen, het verveeld nooit. Samen met de schilderen van Jaap de Carpentier vormt zij een mooie eenheid.

Voor meer informatie: www.zocherlounge.nl