Helpt u mee vlinders tellen?

De eerste citroenvlinders, die felgele, zijn alweer gezien. Het vlinderseizoen komt op gang. Die vlinders geven aan hoe de natuur ervoor staat. Dat komt onder andere doordat ze planten nodig hebben om te eten als ze rups zijn en dan later,  als ze vlinder zijn, weer andere planten om nectar uit te halen. Als het met de plantensoorten voor rups en vlinder goed gaat, zie je dat aan de vlindersoorten. En als het goed gaat met de vlinders gaat het ook weer goed met de vogels, die hun rupsen eten, enz. Al met al vormen alle vlindersoorten bij elkaar een goede natuurbarometer.

In de natuur rond Haarlem kun je door vlinders te tellen de ontwikkelingen van de natuur van bos en duin bepalen. En dat houden wij, de Dagvlinderwerkgroep Zuid-Kennemerland, al zo’n 25 jaar lang bij. We merken bijvoorbeeld dat het enorme aantal damherten in ons gebied een negatief effect heeft op de rijkdom aan planten en dus ook van veel vlinders. Hoe meer telgegevens, hoe beter de natuurontwikkeling gevolgd kan worden. We meten, dus we weten. Soms zijn de telgegevens aanleiding voor verandering in beheer van gebieden.

Bovendien is vlinders tellen  leuk! Iedereen vindt ze mooi, je ontdekt dat iedere vlindersoort zijn eigen gedrag heeft. Ze komen niet zomaar aan  wapperen in de tuin, maar vlinders houden zich aan vaste ‘regels’. Vlinders kijken kan alleen  bij mooi weer, en je loopt als teller  in prachtige natuurgebieden.

Mocht je mee willen tellen dan is dat nog mogelijk en help je de natuur. Ervaren tellers leren je de  kneepjes van het vak, dus maak je geen zorgen over gebrek aan kennis.

Je maakt als teller deel uit van een groot landelijk project. Maar het eigene van onze streek blijft duidelijk.

Als je belangstelling hebt om te tellen, bel 023-5321189 of e-mail: pipo.nicolas@chello.nl;

website https://www.knnv.nl/knnv-afdeling-haarlem-en-omstreken/dagvlinderwerkgroep

Foto citroenvlinder: Landidee.