‘Een sport om de elektriciteitsmeter op 0 te krijgen’

Woningcorporatie Ymere heeft, in samenwerking met lokaal energiebedrijf Tegenstroom, de afgelopen twee jaar bijna 9.000 zonnepanelen op haar huurwoningen in Haarlemmermeer gelegd. Dat vertegenwoordigt een capaciteit van ruim 2 miljoen kilowattuur aan groene stroom.

Van de 13.000 huurwoningen van Ymere in Haarlemmermeer zijn er circa 4.000 geschikt voor zonnepanelen. Het gaat om eengezinswoningen die gunstig liggen ten opzichte van de zon en geen schaduw hebben. In totaal kozen ruim 1.100 huurders, dus meer dan een kwart van alle bewoners van een geschikte woning, ervoor om bijna 9.000 zonnepanelen op het dak te laten monteren. Dat is onder gunstige omstandigheden goed voor ruim 2 miljoen kilowattuur per jaar aan opgewekte groene stroom. Ter vergelijking: daarvan kun je per jaar 2,8 miljoen keer de wasmachine laten draaien, 2,3 miljoenmaal de vaatwasser of 1,6 miljoen keer de wasdroger.

De installatie van zonnepanelen is goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee van de huurder. Door het zelf opwekken van stroom weten 1.100 huurders van Ymere de eigen energierekening aardig te reduceren.
Bijkomend voordeel is dat een groot deel van de huurders meer bespaart en dus meer uitstoot voorkomt, omdat ze zuiniger zijn geworden: het is een sport geworden de elektriciteitsrekening van de reguliere energieleverancier op €0 te krijgen. Per woning wordt jaarlijks ongeveer 1.000 kg CO2 uitstoot vermeden. Dat is in totaal omgerekend jaarlijks dus ruim 1.000 ton of meer dan een miljoen kg aan CO2-emissie.

Ymere-huurders met een dak dat geschikt is voor 8 zonnepanelen en voldoende zonuren opvangt, konden zonnepanelen laten installeren. Zij hoefden niet zelf te investeren, maar namen een abonnement op schone stroom. Dat bedrag was altijd lager dan de waarde van de stroom die zelf werd opgewekt. Dat levert een netto besparing op van tientallen euro’s per jaar.

Tegenstroom is een bv zonder financieel winstoogmerk. Zij geloven dat winst zich niet alleen laat uitdrukken in geld. Wat zij verdienen investeren ze in het lokaal opwekken van duurzame energie.

Info Ymere: www.ymere.nl

Op de foto: huizen met zonnepanelen in gemeente Haarlemmermeer.